Veiligheidsmaatregelen die je als websitebeheerder kunt nemen
Cybercriminaliteit speelt een steeds grotere rol in ons land. We brengen een groot gedeelte van de dag door online. Dit biedt de consument veel voordelen. Ze hoeven niet meer hun huis te verlaten om een boodschap te doen, boeken gemakkelijk de mooiste vakanties en laten nieuwe kledingstukken eenvoudig thuisbezorgen. Klinkt allemaal zeer idealistisch, iets waar ze voorheen enkel van konden dromen. Toch brengt dit ook wel nadelen met zich mee. De criminaliteit verandert immers ook en misschien wel net iets harder dan de techniek voor ons doet. Door middel van cybercriminaliteit kunnen derden aan verstrikt vertrouwelijke informatie komen. Denk bijvoorbeeld aan bankgegevens, de webgeschiedenis en jouw gedrag online. Dit kan zeer vervelende situaties opleveren. Als consument is dit al ontzettend problematisch, maar als websitebeheerder is dit misschien nog wel erger. Dankzij cybercriminaliteit kan jouw website binnen de kortste keren uit de lucht gehaald worden of erger nog: jouw bedrijf loopt het risico om verlies te draaien. Gelukkig zijn er genoeg veiligheidsmaatregelen die je als websitebeheerder kunt nemen. Wij hebben de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet.
Kies voor een veilig wachtwoord
Websites worden vaak gehackt door het toedoen van een slecht gekozen wachtwoord. Bij ons lijstje van de veiligheidsmaatregelen als websitebeheerder kan een kwalitatief wachtwoord dan ook niet ontbreken. Er zijn een aantal dingen die je moet onthouden bij het kiezen van een wachtwoord. Wij hebben de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet:
- Beschouw een wachtwoord als ondergoed, deze moet je op regelmatige basis vervangen. Natuurlijk betekent dit niet dat je elke dag je wachtwoord moet veranderen, maar de boodschap is zo wel duidelijk. Het is onverstandig om een wachtwoord een geruime tijd te gebruiken. Over het algemeen raden we aan om je wachtwoord eens in het kwartaal te veranderen. Zo voorkom je dat het wachtwoord snel geraden wordt door hackers.
- Kies voor een wachtwoord met een flinke moeilijkheidsgraad. Veel mensen maken nog steeds de fout om de naam van hun favoriete huisdier, kinderen of partner als wachtwoord te nemen. Hierdoor is het echter voor een hacker heel gemakkelijk om achter jouw gegevens te komen. Dit is immers het eerste wat hij zal proberen. Kies voor een wachtwoord van minimaal 8 cijfers, met 2 hoofdletters, minimaal 1 cijfer en een leesteken. Hierdoor is je wachtwoord direct een stuk moeilijker te raden.
- Gebruik voor elk kanaal een ander wachtwoord. Bij veel mensen is hun wachtwoord voor elk kanaal hetzelfde. Als een hacker achter dit wachtwoord komt, zal deze direct toegang tot alle persoonlijke gegevens hebben. Dit voorkom je door meerdere wachtwoorden te gebruiken. Schrijf de wachtwoorden eventueel op in je agenda of telefoon, zodat je deze niet kunt vergeten. Doe dit echter wel onopvallend, zodat een eventuele dief niet alsnog achter je gegevens kan komen.
Houd overzicht op je bedrijfssystemen
Elke ondernemer is interessant voor cybercriminelen. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven. Bij cybercrime weten ze dat er altijd geld in omloop is, zo kan ook een simpele zzp’er het doelwit worden van deze criminaliteit. Installeer dan ook een geavanceerd antivirus systeem en bescherm jouw mailadressen. Werk je met meerdere mensen? Laat dan alle bedrijfssystemen goed in de gaten houden. Weet wanneer mensen inloggen en waar ze dit doen, zo weet je precies wat er in het bedrijf gebeurd.