Hoe je een website ontwerpt in 5 simpele stappen
Het internet biedt een wereld vol mogelijkheden. Al in een aantal uren is het mogelijk een website met een uniek design te maken en klanten vanuit de hele wereld te trekken. Dit klinkt als een flinke uitdaging. Lees echter door en ontdek hoe je met Versio in 5 simpele stappen een website bouwt.
STAP 1: WAT IS HET DOEL VAN JE WEBSITE?
De belangrijkste vraag bij het bouwen van een website is: wat wil je ermee bereiken? Het is gemakkelijk om een webshop te openen of een persoonlijke site te ontwikkelen, maar je bent niet de enige. Om op te vallen, zou je een sterke identiteit moeten hebben. Ook moet je website de gewenste klanten of bezoekers aanspreken.
Is je website voornamelijk een visitekaartje? Wil je een product verkopen of wil je ervaringen delen via blogs en informatieve artikelen? Het is belangrijk het doel van je website te bepalen voordat je daadwerkelijk een site bouwt.
STAP 2: HET SELECTEREN VAN DE “BESTE” SOFTWARE (CMS)
Hoe besluit je wat de “beste” Content Management Software (CMS) is voor je website? Dit heeft alles te maken met wat we hebben besproken bij stap 1: wat wil je met je site bereiken? Selecteer een CMS die je einddoel ondersteunt en niet alleen van pas komt in de vroege fases van je website. Het is ook handig om een hostingprovider te kiezen die standaard plugins levert en bepaalde software ondersteunt. Versio gebruikt Softaculous. Hiermee installeer je ruim 40 scripts en applicaties in slechts een paar muisklikken.
STAP 3: CONTENT MANAGEMENT SYSTEMEN (CMS)
De door jou gekozen software om je website te bouwen, vormt de fundering van je onderneming. Het is dus belangrijk te kiezen voor een optie die past bij je technische expertise. Voor echte beginners is een complete website-maker een goede keuze. Denk hierbij aan de Versio Sitebuilder. Hiermee bouw je zonder enige ervaring een professionele website. Het is hiermee ook gemakkelijk om aanpassingen te doen naarmate je site verandert.
Wil je zelf de mogelijkheid behouden om HTML of PHP-script aan te passen, zonder te worstelen met lange pagina’s vol code? WordPress of Joomla bieden de gulden middenweg. Het is hiermee nog steeds relatief simpel om zelf een website te bouwen. Naarmate je de fijne kneepjes van SEO en websitebeheer onder de knie krijgt, is er bovendien de optie om meer backend-instellingen aan te passen.
Dit brengt ons bij de meest technische software, met systemen als Magento en Drupal. Beide bieden de functionaliteit van de hierboven beschreven opties, maar met deze programma’s is het mogelijk bijna elk aspect van de website aan te passen. Ben je van plan een webshop-imperium te bouwen? Dan gaat er niets boven de mogelijkheden van Magento.
STAP 4: WEBSITE-TEMPLATE EN STRUCTUUR
Je hebt een CMS gekozen en de benodigde plugins geïnstalleerd om je website van de grond te krijgen. Er rest nog één klein probleem: je moet webpagina’s ontwerpen die mensen kunnen bezoeken! Voordat je de website vult met afbeeldingen en teksten, bepaal je de structuur.
Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook dat je later pagina’s moet toevoegen of verwijderen naarmate je website groeit. Leg dus eerst de basisstructuur vast (homepage, productpagina’s, over ons, enzovoort). Vervolgens kun je een CMS-template kiezen die past bij het gekozen thema of de stijl.
STAP 5: EFFECTIEVE COPYWRITING IS VAN CRUCIAAL BELANG
Een foto zegt misschien meer dan duizend woorden, maar zonder effectieve copywriting, is het lastig om bezoekers te trekken of hoog te eindigen in de zoekresultaten van Google. Houd geschreven content kort en bondig. Probeer bezoekers aan te trekken door een stijl en toon te gebruiken die bij je doelgroep past. Controleer daarbij altijd je werk op fouten. Het is ook handig vrienden of familieleden je teksten te laten proeflezen.
Het bouwen van een website is echt niet moeilijk. Kies simpelweg een hostingprovider die de benodigde hulpmiddelen biedt om jouw droomwebsite te realiseren.