Het belang van goede informatiebeveiliging
Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af. Bijna alles wat we doen, wordt in online documenten vastgelegd. We scrollen wat af, Googelen, schrijven ons in bij websites, shoppen online en bekijken zelfs onze medische dossiers via een online portaal. De digitalisering van onze samenleving heeft veel gebracht. Tegelijkertijd heeft het ook nieuwe risico’s gecreëerd. Want nu we steeds meer persoonlijke gegevens met het internet delen, zien we ook een geheel nieuwe vorm van criminaliteit opstaan: namelijk cybercrime.
Cybercriminelen worden steeds slimmer en weten op steeds meer verschillende manieren gevoelige informatie te hacken. Hoe slimmer zij worden, hoe meer schade zij kunnen aanrichten. Het is voor veel bedrijven tegenwoordig de grootste nachtmerrie om door cybercriminelen aangevallen te worden. Je moet er niet aan denken dat gevoelige informatie van klanten op straat komt te liggen. Belangrijke informatie over het bedrijf zelf aan iedereen kan worden getoond. Dit is waarom informatiebeveiliging zo belangrijk is.Dit moet uiterst serieus genomen worden, anders zijn de gevolgen voor het bedrijf en derden niet meer te overzien.
ISO 27001: toon aan dat het goed zit met de informatiebeveiliging
Bij https://www.digitrust.nl/ is het mogelijk om een ISO 27001 certificering te halen. Dit is de internationale norm op het gebied van informatiebeveiliging. Met een dergelijk certificaat toon je aan dat jouw bedrijf voldoet aan de algemene normen op het gebied van informatiebeveiliging. Dit laat dus aan klanten en mogelijke zakenpartners zien hoe belangrijk je privacy vindt en hoe belangrijk het is dat alle verzamelde gegevens in een beschermde omgeving worden vastgelegd. Nodig om bijvoorbeeld cybercriminelen geen kans te geven.
Het is in de meeste gevallen niet verplicht om over een ISO 27001 certificaat te beschikken, maar het kan wel een eis zijn bij verschillende samenwerkingen. Wel is het belangrijk dat de audit op de juiste manier wordt uitgevoerd. Elke organisatie is immers anders en heeft ook een andere vorm van informatiebeveiliging nodig. Daarom zorgen ze er bij Digitrust voor dat ze de context van het bedrijf in blijven zien en op basis daarvan beoordelen of de informatiebeveiliging op orde is.
Wet- en regelgeving
De Europese Unie en overheidsorganisaties hechten steeds meer waarde aan het gebruik van systemen die de informatiebeveiliging verbeteren. Dit betekent ook dat veel samenwerkingen pas kunnen worden aangegaan als kan worden aangetoond dat dit op orde is. Als er aan de wet- en regelgeving wordt voldaan. Aanvallen van cybercriminelen moeten op die manier drastisch worden verminderd en zelfs volledig worden uitgeschakeld.Er zijn verschillende preventietests die kunnen worden uitgevoerd om aan te tonen dat je aan de richtlijnen voldoet of om juist kritieke punten bloot te leggen en hiermee aan de slag te gaan. De meeste veiligheidsincidenten ontstaan immers door menselijke fouten. Denk hierbij aan wachtwoorden die te zwak zijn en informatie die per ongeluk met derden gedeeld wordt. Goed voorbeeld is ook dat mensen links en mails openen die als onveilig worden bestempeld.